Nyårslöften

Hur många gånger har man inte haft så självklara löften
inför det nya året? Hur ofta följer man dem?
Just precis, ytterst sällan...
Men jag gav ett löfte i april när vi gjorde om i köket.
INGA FLER LAPPAR PÅ KYLSKÅPET!
Jag har även hållit det.. Känns faktisk mycket finare i köket nu.

Å´hur lyckades jag nu med detta? Jo, jag beställde en vit plåt som
maken satte på enskåpsida. Blev jättebra tycker jag.
Visst är det fullt där, men hur många ser det?


Så glöm nyårslöftena och lämna ett löfte när det passar,
lättare att kunna uppfylla det och då mår vi alla så mycket bättre. :-)
Ha en härlig dag och ett gott slut på detta år! Kramar ♥

Mat mat mat ;-)

Håller på med förberedelserna inför morgondagen. Filén är stekt,
pannacottan är påbörjad och jag har pajdegen på kylning

Hoppas tre filéer räcker...


Påbörjad men långt ifrån klar....

Nu till min NYÅRS MENY!


Välkomstdrink:
Sparkling passion 4 glas
2 st passions frukter
8 cl tropisk frukt juice
½ flaska mousserande vitt vin

Fördela passionsfrukten i glasen
Fyll på med 2 cl tropisk frukt juice
Toppa glasen med det vita mousserande vinet



Förrätt:
För 4 pers
Honungs melon i klyftor
Salladsblad i strimlor
Tunna skivor av rökt fläskfile´
Rostat bröd
Sås:
1 dl majonäs
1dl gräddfil
1 msk riven lök
1 dl vispad grädde
pepparot

Melonen på sidan
Blanda hälften av filén och salladen
Ringla såsen över
Lägg resterande av filén överst
Rostat bröd


Huvudrätt:
Provencale gratinerad file´
3 fläskfileér som stekts  och kryddats
Skär dessa i skivor och lägg i ugnsfast form
Gör en röra med:
1 créme fraich  tomat basilika
1 créme fraich naturell
1 äggula
½ burk philadelphia vitlök &örter 
½ frp kryddor provencale
Finhackade soltorkade tomater
3 dl Västerbottensost
Toppa med färsk basilika
Klicka röran över köttet och gratinera i ugnen 225 grader

Till detta gör jag en
Potatisragu
Potatis
Olivolja
Salt
2-3 st Paprikor
2-3 Rödlökar
( går att fylla på med morötter, kålrötter, ärtskidor osv)
Sätt ugnen på 250 grader
Skala potatisen och skär i bitar eller klyftor
Lägg dem i ugnsform med ganska mycket olivolja och salt
Steks i ugnen drygt 30 min. Rör om med jämna mellanrum.
Lägg i löken som delats i "båtar" samt paprikan( gärna i olika färger)
Låt ugnstekas ytterligare ca 15-20 min
Ha gärna flingsalt framme för extra smaksättning


Västerbottensostpaj
Pajdeg:
3 dl mjöl
150 g smör
 3-4 msk vatten
Blanda degen väl och låt vila ca 1 tim i kyla innan degen
trycks ut i formen och förgräddas lätt i 225 grader
Under tiden gör du fyllningen:
1 keso naturell
3 ägg
salt
peppar
(gärna lite örtkrydda)
3-4 dl  riven västerbottenost
Fyll pajformen och grädda klart i 200 grader

Kantarellsås
Torkade kantareller som legat i vatten minst 1 tim
3 dl grädde
1 köttbuljongtärning
svartpeppar

Blanda i panna och låt småkoka ganska lång stund

Efterrätt:
Pannacotta
3 dl grädde
3 msk socker
1½ gelatinblad
150 gram mjölkchoklad
Lägg gelatinbladen i en bunke med kallt vatten
Koka upp grädden och sockret
Låt stå och vila uner lock ca 10 min
Fin hacka chokladen
Blanda ner de urvridna gelatinbladen i
grädden. Rör om tills gelatinet smält.
Rör ner röran i chokladen och rör tills all choklad smält
Häll upp i skålar och låt kallna.


Jag ska nu även göra en vitchokad pannacotta.
5 dl vispgrädde
2 msk socker
2 gelatinblad
300 g vit choklad
½ lime
Gör som med ovanstående

Till detta kommer jag antingen att ha passionsfrukt i "klyftan"
eller mixade hallon med florsocker. Ni får se på bilderna senare:-)


Hoppas jag inspirerat någon till att prova något nytt i år. Jag gör ju allt på en "höft", så
prova gärna att vidga era egna vyer på recepten. Jag är hopplöst dålig på att mäta och följa
 ingredienserna om jag läser någon annans recept. Tar det jag tycker passar.
Nu ska jag grädda pajskalet. Ha en mysig kväll så hörs vi senare.
Kramar i massor♥

Nu är det snart dax...

Ja, det är mycket nu... Har börjat planera runt revyn nu... Har ikväll gått igenom allt godis :-) för tillverkning av godis och frukt korgar. Det är några av mina åtaganden under revyperioden. premiär nästa tisdag 5 januari! Det är så djuriskt roligt när det börjar å´det är lika roligt 9-10 föreställningar senare när vi tar tack och förväl...
Annars är det fortfarande planering inför nyår som gäller. Köpte efterrätts glas idag. Ska ha pannacotta till eterrätt. I mitt huvud ska den vara trefärgad, med vitchoklad, mjölkchoklad samt mixade hallon eller passionsfrukt. Lägger ut bilder sen. Men jag är mycket förtjust i glasen jag köpte. 4 st 49 kr på Expo.

Tunga glas med en droppe i botten, det gillar jag!

Annars har jag njutit av min nya tavla jag har i köket. Från Isa Form kommer den och är spec beställd till mig:-) *gillar*
Lite mörk bild, men den är väldigt fin i färgerna.



Fina rosor eller hur? Vita med silver glitter. Kunde inte motstå att köpa dem när jag handlade.
I morgon kommer recepten inför nyårs kvällen. Bilderna får ni  i efterskott.
Kram  så länge♥
Förresten, vill tipsa om en blogg, det är Milla från Milla Of Sweden som har startat en.
Den är väldigt trevlig och full med tips och inspiration. Tjing!

Mums!


Ja, det är med detta jag njuter framför tv´n på kvällarna nu....:-)
Har sett mer på tv dessa dagar än jag gjort på hela året.
Allt för att få vara lite lat;-P
Nä, så lat är jag faktiskt inte. RÖJJER!!!!
Har redan slängt två sopsäckar med "skräp", å´fler blir det idag.
 Skönt att få rensa och fixa innan det nya året.
Tänkte hoppas på att maken ska förbarma sig över väggar och panel
i hallen under sin lite längre ledighet.... Han är tyvärr inte lika positiv som jag i detta.
Håll en tumme åt mig ;-)
Kram♥

Jul, jul, strålande jul...

Njuter för fullt av julen. Träffar släkt och vänner, äter och äter. Visst är det härligt!
Hoppas ni andra också får njuta av lite ledighet och julefrid.
Tomten  har väl varit snälla mot er, för det var han med mig. Man blir riktigt bortskämd;-)

Vår julgran


I går kväll fick vi så äntligen träffa Saga-Li! Underbart fina söta trollunge som nu är tre veckor gammal.

Detta är inte Saga-Li, (jag lägger inte ut någon bild då jag inte frågat föräldrarna,) men hon såg ut som en blandning av en liten ängel och trollunge med väldigt mycket hår, så jag tycker denna bild passar♥

Annars sitter jag nu mest och planerar nyårs menyn. Det är ju så underbart roligt att göra maten till nyår.
Mycket och gott! Gillar ;-)
Menyn kommer så fort jag verkligen bestämt mig.
Nu ska vi vidare på mera julfirande. Denna gång hos svärmor. Kram så länge!

GOD JUL!

Nu sitter vi här och bara myser. Klär granen lite pö om pö, har slagit in alla klappar och vi bara myser♥
Bordet är dukat med alla möjliga gotter. Mums!
Såg att tisdagstemat är jul och att det är poppis att visa bilder på hur man pyntat hemma. Så här kommer en liten kavalkad från oss :-)
         
       

     
  
Emilie kunde inte vara utan hela tomteparaden som vi brukar ha i hallen. Så hon smög fram dem en dag...

Lite av våra klappar

Hoppas ni alla får en underbar och skön jul. Stora varma julkramar!♥

Vackert vitt

Så härligt med nyfallen snö! Igår när jag hämtade tidningen fick jag lov att hämta kameran för det var så vackert frostnupet ute
 
Tog även en bild mot mitt körsbärsträd, det var så många fåglar där, tyvärr syns inte just dom så bra, men jag tycker bilden ändå säger så mycket.


Idag har vi vaknat till en annan utsikt, det kom mycket snö i natt. UNDERBART!

Visst är det vackert!

Lyckades göra bort de flesta inköpen i går inför jul, så det blir ganska lugnt på stan i morgon :-)
Idag ska vi fira svärmor som fyller 70 år. GRATTIS!♥

Ska nu skynda att göra mig iordning  för hämtning  av Andreas på flyget. LÄNGTAR!!! Så skönt att ha familjen samlad i jul.
Ha en underbar fjärde advent och frid till er alla/ Kram♥

Dan före dan före dan före.....

Ja, nu är det bara 6 dagar kvar.... Men jag fick mig som en stor julklapp
redan i dag. Blir ledig i två veckor!!!
I morgon 17.30 går jag på ledigt och är inte åter fören 5 januari! Underbart!!!
Har verkligen myst i kväll. Skickade iväg julkorten, som vanligt för sent,
 så maken muttrade rejält när han betalade fullt porto...
Det är ju inte heller så billigt med alla kort till utlandet...
 Men visst är det så att det är bättre sent än aldrig?
Satt tisdagkväll/natt och onsdag kväll och gjorde dem klar.
 Emilie var ju "som tur" hemma
och sjuk så hon kunde sitta uppe med mig;-P
Inte blev de så fina som jag tänkt mig, inga distans kuddar
och inga snögubbar.
 Men gjorda medmycket kärlek och glädje:-)
Det var väldigt roligt att göra dem.
Hoppas nu bara det blir roligt att få dem också.


Några exempel



Fick även min första julklapp i går. Maria skickade en underbar disktrasa som jag kommer att använda
med stor glädje.Tänk vad jag ska tänka mycket på henne nu varje gång jag använder den:-)


Visst är den underbart söt!
Annars har jag i kväll gjort mint tryfflar som jag ska ha med
 till en glöggfest i morgon kväll samt saffransskorpor
som är helt otroligt goda!
Har fått smaka dem av Eva som
tagit med till skolan och bjudit .
REKOMENDERAR!
Men även mintchoklad tryffeln är helt fantastisk så kommer här receptet:



MINTCHOKLADTRYFFEL
ca 30 tryfflar
250 g 70% choklad
1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa fling salt
några droppar pepparmynts olja
florsocker till rullning

GÖR SÅ HÄR:
1, Hacka chokladen fint i mixer
2, Koka upp grädden och honungen och häll den över chokladen
under mixning, till sätt salt och smör, mixa ordentligt.
3 Smaksätt med pepparmyntsolja efter smak, ca 6 droppar, mixa
4, Häll över choklad smeten i en plastlåda och låt stå svalt  och
låt stelnai ca 3 timmar
5, Rulla chokladen till kulor och rulla dem i florsocker
Njut!
Nu ska jag snart hitta sängen, ska bara....
Jag vet, jag är en riktig Alfons Åberg.
 Men det är så härligt att få stöka på när man är ensam
 uppe och får dona ifred.
Stor kram!♥

Alexandra Zazzis underbara chokladkola

Chokladkola

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Antal portioner: 1

Förberedelsetid: 5 min

Tillagningstid: 20 min

Färdigt på: 25 min

Ingredienser

3 3 msk kakao
2 2 dl socker
2 2 dl ljus sirap
3 3 dl grädde

Gör så här

1. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Sänk värmen.

2. Koka på svag värme i cirka 20 minuter under omrörning. Kontrollera konsistensen genom att släppa ner en droppe av kolasmeten i ett glas kallt vatten. Kolan ska stelna men ändå vara mjuk.

3. När kolan är färdig, häll upp den på ett bakplåtspapper och låt svalna. Skär den i bitar.


Julklappsbekymmer

Jag trodde väl aldrig det skulle vara så svårt att köpa julklappar .  Inte är det lätt bara för att barnen är stora och ska börja tänka på eget boende. De önskar sig ingenting i år!!!! Man vill ju köpa NÅGOT... Visst, pengar ska de väl få, men man vill ju ha ett super paket som de ska bli jätteglada över. Emilie kan man alltid hitta åt, hon vill ju i egentligen ha massor av saker, bara lite finkänslig...  Hon följer även gärna med på stan och visar. Men killarna, dom kan inte komma med en enda liten enkel önskan. Tror jag köper ett kastrullset åt dem ;-P
Helgen har varit lugn. I fredags hade vi luciafika på jobbet för alla barn och föräldrar. Mycket trevligt! Så roligt när även mor- och far föräldrar följer med. Man blir så glad och uppfylld så det sitter glädje i kroppen många timmar efteråt.
Hade sådan tur att det var grötfest i Missionshuset på kvällen, så då var även middagen fixad. Lördagen innehöll begravning, vilket inte i sig är roligt, men en tid för eftertanke och roliga minnen. På fikat efteråt träffas dessutom många som inte setts på länge eller någonsin. Det är ju en väldigt trevlig stund. Synd att bara träffas på bröllop och begravningar...

Idag har jag passat på att läsa! Å´vad trevligt! Har även förberett julkorts tillverkningen. Hoppas det går bra med det.
Spännande...  Har kopierat psalmer som jag sen haft liggande i en blandning av kaffe och te. Allt för att de ska se gamla ut. Nu ligger de på tork i hallen och folk tror som vanligt att jag fått nippran;-)
Viking ligger i soffan och njuter av julefriden...Han stressar inte runt han inte..
Ska sen göra något roligt av det på julkorten men även till paketinslagningen. (tipset fick jag från Pyssla med Jennelie) Gillar att göra lite annorlunda in slagningar. Gärna med olika papper, ett enfärgat under och dekoration av ett annat, helst mönstrat som ett extra band runt. Får visa sen när jag har något paket att slå in...
 Kvällen avslutades sen med  Julens sånger i Ersmarkskyrkan. Håller på bli en tradition att vara där och sjunga in julen.  Jag gillar roliga traditioner, sådana man minns med glädje och inga tvång.
                                             Stora varma adventskramar ♥

Baka baka liten kaka

å´skjuts in i ugn!  

Ja, om det vore så enkelt..
Måste ha haft för lite mjöl i degen trots att jag var rädd för tvärt om...
Men smaken var det absolut inte något fel på!
Här kommer receptet som är från tidningen Lantliv:
Skurna pepparkakor
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
½ tsk malen nejlika'1 tsk bikarbonat
ca 3 dl vetemjöl
2 påsar (å´50gram) flagad mandel

1. Vispa smör, socker och sirap ljust och pösigt
2. Tillsätt kryddor, mandel och mjöl blandat med bikarbonat
3. Vispa blandningen till en smulig deg.
Tryck ihop smulorna med handen i bunken
4. Tag upp degen på mjölad bänk. Gör 4 rullar av degen,
tjocka som kvastskaft. Platta till så de blir fyrkantiga.
5. Vira in rullarna i plastfilm och låt vila kallt över natten.
6. Skär skivor med vass kniv. Placera skivorna på bakplåtsklädda formar
och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 8-10 min.
Låt kakorna svalna på plåten.



Lämnar receptet på den vita chokladtryffeln senare. Smarrig tycker jag...
Medans jag grejjar runt här så lyssnar jag på web radion. Har hittat två bra julkanaler.
http://www.spraydio.com/jul/
http://www.sr.se/cgi-bin/mall/index.asp?programID=3034
Passa på att lyssna och njut av musiken!
Kram så länge♥




Riktiga skatter

Har fått några helt fantastiska över -och underlakan efter faster Rut. Vilket underbart arbete! Vissa lakan hon hade var hemvävda, alla var mer eller mindre broderade. De flesta överlakanen var med virkad spets också... Har funderat på att sy egna påslakan av dem. Någon som provat? Tacksam för alla tips.




Annars är här ganska lugnt i kväll. Emilie har färgat mitt hår, vi har kört loppis och auktions saker till klubbis,
 kokat kola, försöker mig på vitchokladtryffel med melonlikör och så ska jag passa på att förbereda
skurna pepparkakor. Det är ju så djurisktkul med att baka och göra godis i advent!
 Andra tider på året tänker man väl överhuvudtaget inte på att göra det. Lustigt...
Blir tryffeln och pepparkakorna bra lägger jag ut receptet sen;-)

Vill ni ha bra recept på julgodis rekommenderar jag recept.nu, så väl Leilas som Alexandras recept är mums...
De jag provar hemma idag är andra som jag hittat i papperform hemma.
Alltid roligt att prova på något nytt.
Kram♥

Vart tar dygnets timmar vägen?

Tror alltid jag ska hinna så mycket, men jag hinner i dagsläget inte ens hälften... Men det kanske är det typiskt kvinnligt? Vi vill ofta alldeles för mycket.  Men jag har ett litet tidsbesparande knep, såpvatten i spray flaska som jag har i flera rum som är lättåtkomlig. Bara att spraya och torka av. Å´gott luktar det också. Jag formligen älskar den nya citronsåpan. Doften är så ljuvlig!                                           
 


Gjorde pizza till middag idag. Mmmm... Blev sådär supergod! Har märkt att jag varit dålig på att lämna recept ett tag.
Ska försöka bättra mig. ;-)
Är bjuden till ett "kryddparty" på torsdag. Hoppas jag kan fara. Låter mycket intressant.
Roligt att mixtra med olika kryddningar. Lämna gärna lite tips och idéer

Vill skicka en extra kram till mina gravida vänner som jag ännu inte får nämna med namn samt en stor puss till Mats och Matilda som fått ett mycket vackert flickebarn. Längtar till jul när jag får träffa er!

Här kommer en bild på min dörrkrans som jag gjorde för ett tag sen. Tycker den blev riktigt fin om jag får säga det själv.


Ha det bäst mina vänner. Ska ladda för morgondagen nu. Kramar ♥

En stund över

Hej vänner! Har varit lite mycket i veckan, så datorn har fått vila. Men jag har varit in på en mysig blogg ikväll Hemma hos Alva och hon har en tävling där man kan vinna en underbart fin förbandslåda. Alltid bra att ha!
Bilden lånad från Hemma hos Alva

Rekomenderar fler att besöka hennes blogg. Alltid kul med nya idéer
Kommer inte att vara trevligare än så här ikväll, klockan är mycket och det har varit en lång dag. Men jag hoppas vara en pigg och kreativ skriverska i morgon. Kram och godnatt

RSS 2.0